Boşanma Yerine Ayrılığa Karar Verilmesi?
19 April 2020 - Av. Ali Kemal Şengül Tarafından Yazıldı.Boşanma Yerine Ayrılığa Karar Verilmesi?
Boşanmanın gerek özel gerekse genel sebeplerinden birine dayanarak açılacak boşanma davalarında, davacı dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir. Davacı yalnızca ayrılık isteminde bulunduysa boşanma kararı verilemez. Ancak boşanma davasında, boşanma sebeplerinden biri gerçekleştiğinde, hâkim ya boşanmaya ya da ayrılığa hükmedebilir.
Ayrılık kararı verilebilmesinin ön koşulu boşanma sebeplerinin gerçekleşmesidir. Ayrıca bu sebepler ispatlanmış olmalı, hoşgörü ile karşılanmamalıdır. Ayrılık kararı verilmesinin amacı ortak hayatın yeniden kurulmasıdır. Dolayısıyla ortak hayatın yeniden kurulması olasılığı bulunan durumlarda ayrılığa karar verilebilir. Bu olasılık sebepleri açıkça gösterilmeli ve barışma ihtimali konusunda deliller bulunmalıdır. Olasılık konusunda gerekirse psikologdan uzman görüşü de alınabilir. Son olarak makul bir ayrılık süresi belirlenmelidir. Bu süre ayrılık kararının kesinleştiği tarihten başlar. Süre en az bir en çok üç yıldır.
Ayrılı kararı ile birlikte yaşama yükümlülüğü kararın kesinleştiği tarihten itibaren kendiliğinden sona erer. Evlilik birliğinden doğan diğer yükümlülükler ise –sadakat gibi- devam erecektir. Kadın kocanın soyadını kullanmaya devam eder. Ayrılık esnasında eşlerden biri ölürse diğeri onun mirasçısı olur. Ayrılık süresi içinde doğan çocuklar evlilik içi doğum sayılır. Hâkim velayeti, kişisel ilişkileri, çocuğun bakım ve giderlerine katılımı belirler. Eşlerden birinin yapacağı talep üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkı, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ilişkin önlemler ve malların yönetimine ilişkin önlemler belirlenir.