Çocuk Teslimine Muhalefet Suçu Cezası

07 April 2020 - Av. Ali Kemal Şengül Tarafından Yazıldı.

Çocuk Teslimine Muhalefet Suçu Nedir?

Boşanmış ya da boşanma aşamasında olan eşlerde 'çocuğu göstermeme' gibi durumlarla karşılaşılabiliyor. Mahkeme kararıyla velayet hakkı bir tarafa verilen eş, bu hakkını kötüye kullanarak çocuğu diğer tarafa göstermemektedir.

Çocuk teslimine muhalefet suçu, çocuk teslimine dair ilam ya da ara kararını gereğini yerine getirmeyen kişinin işlemiş olduğu suçtur. Mahkeme tarafından lehine hüküm verilen kişi, bu suçu işleyen kişiyi şikayet edebilme hakkına sahiptir. Ancak ilk etapta, kişinin şikayet edebilmesi için mahkemenin çocuk ile velayet verilmeyen anne ya da baba arasında kişisel ilişki günleri kurulan karar gerekmektedir. Mahkeme tarafından çocuk ile kurulacak olan görme gününe dair karar, taraflar arasında biten ve kesinleşen boşanma davası ile halen devam eden boşanma davasından da verilebilir.

Çocuğu Teslim Etmediği İçin Hapis Cezası Alır Mı?

Çocuğu mahkeme kararına rağmen göstermeyen ebeveyn hakkında şikayet yoluyla İcra Ceza Mahkemesi'nde dava açabilmek mümkündür. Çocuğu teslim etmeme suçu şikayete bağlı bir suçtur. Alacaklı olan ebeveyn, diğer ebeveynin cezalandırılmasını istiyor ise icra ceza mahkemesine başvurmalıdır. Açılan dava çocukla kişisel ilişki kurmasına muhalefet suçuna dayanılarak açılır ve altı aya kadar tazyik hapsi istemiyle şikayet edilir. İcra İflas Kanunu’nun 341. maddesinde de belirtildiği üzere;

“Çocuk teslimi hakkındaki ilâmın veya ara kararının gereğini yerine getirmeyen veya yerine getirilmesini engelleyen kişinin, lehine hüküm verilmiş kimsenin şikâyeti üzerine, altı aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra ilâmın veya ara kararının gereği yerine getirilirse, kişi tahliye edilir.”

Mahkeme çocuğu göstermeyen ebeveyn hakkında iki aydan altı aya kadar tazyik hapsiyle cezalandırmasına karar verebilir. Ancak hapsin tatbikine başlandıktan sonra ilamın ya da ara kararın yerine getirilmesiyle kişi tahliye edilir.

Çocuk teslimine karşı gelme için yapılacak olan şikayette görevli mahkeme icra ceza mahkemeleridir. Yer bakımından yetkili olan mahkeme ise icra takibinin açıldığı yer olan mahkemedir.

Çocuk Teslimine Karşı Gelenin Ceza Alabilmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Öncelikle şikayet, ebeveynin işlediği günden itibaren üç ay içinde yapılmalıdır. Şikayet edildikten sonra şikayet eden şikayetinden vazgeçerse açılan dava düşmüş olacaktır. Şikayetinden feragat eden şikayetçi, feragatinden de feragat edemez.

  • İcra ceza mahkemesi, icraya konu olan takip dosyası mahkemeye getirtilerek dosya incelenecektir.

  • İcra ceza mahkemesi, duruşma günü vererek çocuk teslim etmeyen kişinin savunmasını alacaktır. Bunun yanında icra ceza mahkemesine şikayet eden taraf da gelmelidir. Şikayet eden taraf, duruşmaya gelmediği zaman davayı takip etmediğinden davanın düşürülmesine karar verilecektir.

  • Çocuğu teslim etmeyerek suç işlediği iddia edilen kişi, çocuğu kaçırmış ya da çocuk teslim gününde çocuğun saklanarak gösterilmemeye çalışılması halinde suç işlenmiş olacaktır. Mahkeme tarafından sanığın suçu işlediği sabit görülmüş ise sanık hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

  • Sanık hapis cezası ile cezalandırılır ve hapse girer ise şikayet eden taraf şikayetinden vazgeçtiği takdirde hapisten çıkarılacaktır. Şikayetten vazgeçme ile dosya düşecektir.

Çocuğu göstermeme durumunda dava nasıl açılır?

Çocuğu göstermeyen ebeveyne karşı öncelikle icra takibi başlatılmalıdır. Mahkeme tarafından tayin edilen kişisel ilişki günlerinde icra memuru ile birlikte teslim için gidilmeli, çocuk teslimi gerçekleşmediyse icra ceza mahkemesine şikayet dilekçesi hazırlanmalıdır.