Evliliğin İptali Çok Sorulan Sorular

08 April 2020 - Av. Ali Kemal Şengül Tarafından Yazıldı.

Evliliğin iptali süresi ne kadardır?

Evliliğin iptali süresi, kanunda hak düşürücü süreye tabi tutulmuştur. İptal davasının açılması, iptal sebebinin öğrenilmesinden itibaren 6 aylık süreye tabi tutulmuştur. Ancak her halde evlenmenin üzerinden 5 yıl geçmesiyle iptal davası açma hakkı sona erecektir.

Evliliğin iptali nedenleri nelerdir?

Birisi ile evli olmasına rağmen evlenilmesi, ayırt etme gücüne sahip olmayan ya da akıl hastalığı bulunan birisiyle evlenilmesi, kişinin evliliğe engel olacak derecede hısımlığa rağmen evlenmesi durumlarında evliliğin iptal nedeni olan mutlak butlanla evlilik söz konusu olacaktır.

Evliliğin iptali ne demektir?

Evliliğin iptal edilmesi için açılan davada, tarafların evliliği iptal edilerek son bulacaktır. Kanunen evliliği geçersiz kılan durumlar belirtilmiş olup kanundaki durumların bulunması halinde mahkeme tarafından geçersiz olan evlilik karar ile son bulacaktır.

Evliliğin iptalinde tazminat nasıl olur?

Evliliğin iptali davasında tazminat konusuna ilişkin hükümler boşanma davasına konu olan tazminatta da geçerli olacaktır. Evliliğin iptalinde boşanma hükümleri uygulandığından kusurlu olan taraftan tazminat talep edilebilir. Aynı şekilde nafaka, mal rejimi gibi hususlarda da boşanmaya ilişkin hükümler uygulanacaktır.

Evliliğin iptali davası şartları nelerdir?

Öncelikle kanunda belirtilen evliliğin iptaline ilişkin nedenlerden birisinin olması gerekmektedir. Evliliğin iptalini gerektirecek bir nedene dayandırılmadan açılan davanın reddine karar verilecektir. Bunun yanında nedenin öğrenilmesinden itibaren altı aylık hak düşürücü sürede evliliğin iptali davasının açılması gerekmektedir.

Evliliğin iptali dava dilekçesi nasıl olmalıdır?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda belirtilen kurallara uygun olarak hazırlanmalı ve talep ile iddialara ilişkin beyanlar tam, eksiksiz olmalıdır. Evliliğin iptalini gerektiren neden dilekçede belirtilmeli ve nedeni dayandıracak delil de dilekçede bildirilmelidir.

Evliliğin iptali davası nasıldır?

Yazılı yargılama usulü ile dava görülmektedir. Evliliğin iptali davasında, ilk aşama olarak dilekçeler aşaması, akabinde delillerin toplanıldığı tahkikat ve son olarak karar aşamasına geçilecektir. Tüm bu aşamalar mahkemenin yoğunluğu, adli tatil süreci gibi etkenlerle en fazla 1 ya da 1,5 yıl kadar sürmektedir.

Evlilik akdinin (sözleşmesinin) iptali nedir?

Kanunda belirtilen mutlak butlan veya nisbi butlanın bulunması ile evliliğin iptal edilecek durumda olması halinde evliliğin iptal edilmesi için dava açılabilir. Evliliğin iptali davası açılmadan evliliğin iptali mümkün değildir. Mutlaka dava açılarak evliliğin iptaline karar verilebilecektir.

Evliliğin iptali ile boşanma arasındaki fark nedir?

Boşanma davasında tarafların geçerli olan evliliğinin sona erdirmek istediği bir dava türüdür. Ancak evliliğin iptali davasında, tarafların geçerli olmayan evliliğinin iptalini istediği bir davadır. Her iki dava aile mahkemesinde görülmekte ve her iki dava türüne göre evliliği sonlandıran bir dava türüdür.

Evliliğin iptali davası nasıl açılır?

Öncelikle evliliğin iptali davası için dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Dava dilekçesi hukuka uygun, tam ve eksiksiz olmalıdır. Ayrıca evliliğin iptalinin kanunda belirtilen hangi maddeye dayandırılarak talepte bulunduğu delilleri ile belirtilmelidir. Hukuka uygun dava dilekçesi ve delil ile dava açılabilir.

Evliliğin iptali davası nerede açılır? (Yetkili mahkeme kimdir?)

Evliliğin iptali davası aile mahkemesinde açılacaktır. Evliliğin iptali davasında boşanmaya ilişkin hükümler uygulandığından yetkili mahkeme ise tarafların dava açmadan önce son altı ay ikamet ettiği yerleşim yeri olacaktır.

Evlilik başvurusu iptali nasıl yapılır?

Evlilik başvurusunun iptaline dair konu hukuki bir konu değildir. Evlilik başvurusunda bulunulan yere müracaat ederek evlilik başvurusunun iptal edilip edilemediği, iptal ediliyor ise iptal için ne yapılması gerektiği konusunda bilgi alınabilir. Hukuk bölümünün konu alanında değildir.

Evliliğin nisbi butlanla iptali nasıldır?

Türk Medeni Kanunu’nun 148. maddesinde nisbi butlan ile evliliğin iptaline dair hüküm düzenlenmiştir. Evlenme esnasında eşlerden birinin geçici olarak ayırt etme gücünden yoksun olması halinde nisbi butlanla evliliğin iptali talebiyle dava açılması mümkündür.

Evliliğin mutlak butlanla iptali nasıldır?

Türk Medeni Kanunu’nun 145. maddesinde mutlak butlan ile evliliğe dair düzenlemede bulunulmuştur. Evliliğe engel derecede olan hısımlık ve evlilik esnasındaki ayırt etme gücünden yoksunluk ile evliliğin mutlak butlanla batıl olacağı belirtilmiştir.

Evliliğin iptalini kimler isteyebilir?

Türk Medeni Kanunu’nun 146. Maddesinde evliliğin iptaline dair davanın kim tarafından açılacağı düzenlenmiştir. Nisbi butlan ile evliliğin iptali davası yalnızca eşler tarafından açılabilmektedir. Ancak mutlak butlanla evliliğin iptali davası Cumhuriyet savcısı tarafından kendiliğinden açılabildiği gibi ilgisi olan herkes tarafından açılabilmektedir.