Evliyken (Boşanmadan) Çocuk Kaçırma

07 April 2020 - Av. Ali Kemal Şengül Tarafından Yazıldı.

Evliyken (Boşanmadan) Çocuk Kaçırma

Evlilik süresi boyunca anne ile baba, çocuğun velayetini birlikte kullanırlar. Taraflardan birisi boşanma ya da ayrılık davası açmadan çocuğun velayetini üstüne alma gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Evlilik süresince çocuğun velayeti ortak olup tüm sorumluluklar ve çocuk adına alınacak kararlar anne ile babanın ortak kararı ile mümkündür.

Annenin ya da babanın ölümünde ise velayet, sağ kalan kişiye kalacaktır.

Evlilik birliği devam ederken taraflar ayrı yaşamaya karar verip bir süreliğine ayrı yaşamak için mahkemeye başvurmuşsa şayet, velayet hususunda hakim geçici önlemler alacaktır.

Ancak evli iken tarafların karşı karşıya gelmesi, zıtlaşması halinde çocuğu göstermeyen ebeveyne karşı yaptırım adına kanunda boşluk bulunmaktadır.

Evlilik birliği devam ederken çocuk anne ya da baba tarafından kaçırılmış ise velayet hakkı kaçıran anne ya da babanın da üzerine olacağından savcılığa şikayet edildiğinde takipsizlik kararı ile karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle çocuğu kaçırılan anne ya da baba, eşine karşı boşanma ya da ayrılık davası açarak çocuk adına velayet kararında karar alınmasını talep edebilir.

Mahkeme tarafından dava süresince devam edecek olan geçici velayet çocuğu kaçırılan kişiye verilmiş ise diğer ebeveyn ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulacaktır. Kişisel ilişki tesis edilmesi ile çocuk ile görüş günü alan ebeveyn, çocuğunu görüş günlerinde göremiyor ise çocuğun teslim edilmesi adına icra takibi başlatılır. İcra takibinde icra memuru ve pedagog eşliğinde görüş günleri çocuk teslimi yapılır. Ancak çocuk teslimi yapılmamış, ebeveyn çocuğu ile görüşememiş ise memur tarafından tutanak tutulacaktır. Velayeti verilen anne ya da baba, mahkeme tarafından kurulan kişisel ilişki gün ve saatlerinde çocuğu teslim etmek zorundadır. Çocuk teslim edilmediği vakit, suç işlenmiş olacaktır. Bu nedenle icra cezaya “çocuk teslim etmeme suçu” ile velayet verilen ebeveyne karşı şikayet yoluna başvurulmalıdır.

Mahkeme tarafından dava süresince geçici velayet çocuğu kaçıran ebeveyne değil, diğer ebeveyne verilmiş ise yasal prosedür daha farklı işlenecektir. Çocuğu kaçıran ebeveyn tarafından çocuğun alıkonulması suçu işlenmiş olacaktır. Geçici velayet verilen ebeveyn, diğer ebeveyni Türk Ceza Kanunu’nun aile düzenine karşı suçlar bölümündeki çocuğun alıkonulması suçu ile şikayet yoluna başvurabilecektir.