İcradan Satışta Borçluya Satış Yetkisi Verilmesi

20 February 2022 - Av. Ali Kemal Şengül Tarafından Yazıldı.

“Borçluya satış yetkisi verilmesi:

İcra ve İflas Kanununa 24.11.2021 tarihli değişiklikle, borçlu hacizli malın icradan satışını engelleyecek ve taşınır ve yahut taşınmaz malını kendisi satabilecektir. Bu kanun hükmü belli şartları da öngörmüştür. Bu doğrultuda izlenmesi gereken aşamaları sırasıyla izah edeceğiz.

1- Borçlu kıymet takdirinin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde haczedilen malın rızaen satışı için kendisine yetki verilmesi için icra müdürlüğüne başvuru yapmalıdır. (Kıymet takdirine itiraz söz konusu olsa dahi satış talebi kıymet takdirinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde yapılmalıdır.)

2- Kıymet takdirinin kesinleşmesinden itibaren icra müdürü satış işlemlerini durdurur ve borçluya malını satması için 15 gün süre verir. Bu süre içerisinde borçlunun bulmuş olduğu alıcı belirlenen bedeli icra dosyasına öder ise icra müdürü şartların gerçekleştiğini tespit eder ve dosyayı icra hukuk mahkemesine gönderir.

3- Kıymet takdirinin kesinleşmesi hem dava açılmadan itiraz olmadığından kesinleşebileceği gibi hem de mahkeme kararıyla kesnleşebilir. (Kıymet takdirine itiraz icra hukuk mahkamesi kararı kesindir.)

4- Rızaen satış bedeli malın kıymetinin %90'ına karşılık gelmeli ve tüm takip masraflarını karşılamalıdır. Yine rüçhanlı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktardan az olamaz.

5- İcra müdürünün onay işleminden sonra dosya icra hukuk mahkemesine malın devir ve teslim işlemleri hususunda karar verilmek üzere gönderilir.

6- İcra hukuk mahkemesi dosya üzerinden yapılan inceleme ile kesin olmak üzere talebin kabulüne veya reddine karar verir.

7- Kabul kararı verilmesi halinde malın mülkiyeti alıcıya geçer tüm hacizler kaldırılır, red kararı hainde alıcının yatırmış olduğu bedel kendisine iade edilir. 

MADDE 111/a- (Ek:24/11/2021-7343/12 md.)

“Borçluya satış yetkisi verilmesi:

MADDE 111/a – Borçlu, kıymet takdirinin tebliğinden itibaren yedi gün içinde haczedilen malının rızaen satışı için kendisine yetki verilmesini talep edebilir. Kıymet takdiri yapılmadığı durumlarda borçlu da kıymet takdiri yapılmasını isteyebilir. İcra müdürü, kıymet takdirinin kesinleşmesinden sonra cebrî satış işlemlerini durdurarak borçluya on beş günlük süre verir. Borçluya verilen sürenin başlangıcından üçüncü fıkra uyarınca verilen icra mahkemesinin kararına kadar geçen sürede alacaklı bakımından satış isteme süresi işlemez.

Rızai satışta bedel, malın muhammen kıymetinin yüzde doksanına karşılık gelen miktarı ile o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktarı ve ayrıca bu miktara ilave olarak bu aşamaya kadar bu mahcuz için yapılan takip masrafları toplamından az olamaz.

Borçluyla anlaşan alıcının belirlenen bedeli birinci fıkra uyarınca borçluya verilen on beş günlük süre içinde dosyaya ödemesi hâlinde icra müdürü, gerekli bilgi ve belgeleri temin ettikten sonra yukarıda belirtilen şartların bulunduğunu tespit ederse satışın onayı ile malın devir ve teslim işlemlerinin yapılmasına karar verilmesi için dosyayı derhâl icra mahkemesine gönderir. Mahkeme, en geç on gün içinde yapacağı inceleme sonucunda dosya üzerinden talebin kabulüne veya reddine kesin olarak karar verir. Kabul kararıyla malın mülkiyeti alıcıya geçer ve tüm hacizler kaldırılarak devir ve teslim işlemleri gerçekleştirilir. Ret kararı verilmesi hâlinde yatırdığı bedel alıcıya iade edilir.

 

DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN  0534 584 05 90 NOLU HATTAN ULAŞABİLİRSİNİZ