İş Kazası Davaları
25 April 2020 - Av. Ali Kemal Şengül Tarafından Yazıldı.İş Kazası Tazminat Davası
İşçiler, mesai saatleri içerisinde iş yerinde veya iş yeri dışında işi icabı bulunuyor ise, sigortalı çalışsın veya çalışmasın bir kaza geçirmiş ise, iş kazasından kaynaklı tazminat davası açma hakkına sahiptirler. Bu tazminat, İş göremezlik tazminatı ve destekten yoksun kalma tazminatı olarak ikiye ayrılmaktadır.Ayrıca geçirdiği iş kazası nedeni ile maddi tazminat ile birlikte manevi tazminat davası açma hakları da bulunmaktadır.
İş kazası, işçide fiziksel bir rahatsızlık oluşturabileceği gibi ölümle de sonuçlanabilmektedir.Bu gibi hallerde işçinin veya işçinin yakınlarının işverene karşı tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır.
İş kazası tazminatları ile ilgili olarak, öncelikle kazanın bir iş kazası olup olmadığı tespit edilmekte, iş kazası olduğu tespit edildiği taktirde, kusur oranı tespit edilmekte ve doğmuş ve doğacak tazminatlarınız tespit edilmektedir. İşveren, çalıştırdığı işçilerin iş güvenliğini sağlama yükümlülüğüne sahip olup, bu konudaki ihlali nedeni ile işçi bir kaza geçirmiş ise, işçinin uğradığı zararı tazmin etmek zorundadır.
Bu sebeple geçirmiş olduğunuz iş kazalarında, haklarınızı alabilmemiz için iş kazası avukatı olarak müvekkillerimize hizmet vermekteyiz.Geçirdiğiniz iş kazaları sonucu haklarınızı öğrenebilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İş Kazası Tazminatı Nasıl Alınır?
İş kazası, işçinin mesai saatleri içerisinde işi nedeniyle uğradığı kazalardır.Bu kazanın illaki iş yerinde gerçekleşmiş olması gerekmemektedir. İş veren tarafından,işçi iş icabı bir yere gönderilmiş ve işçinin gittiği yerde bir kaza meydana gelmiş ise bu durumda da kaza iş kazası olarak kabul görecektir.
İş Kazası Davaları
Önemli olan, iş kazasının tutanakla tespit edilmesidir. İşçi, geçirmiş olduğu bir iş kazası sebebi ile hastaneye gitmiş ise, söz konusu kazanın iş kazası olduğunu belirtmeli ve tutanaklara bu şekilde geçirilmesini istemesi gerekmektedir. Aksi halde, iş kazasının tespiti için ayrıca tahkikat yapmak ve olayın iş kazası olduğunu tespit ettirmek gerekecektir.
İşçinin geçirmiş olduğu kazadan dolayı bedensel bir zarara uğramışsa tedavi gidelerini , uğradığı zarar nedeniyle çalışamadığı günlerde ki iş gücü kaybının-kazanç kaybının, çalışamaz duruma gelmişse de bu sebeple ortaya çıkan zararlarını açacağı maddi tazminat davası yoluyla karşı taraftan talep edebilmektedir.
İş Kazası Davaları
İşçi bu kaza nedeniyle yaşamını kaybetmişse cenaze masrafları, ölmeden önceki tedavi sürecindeki masraflar, ölenin verdiği destekten mahrum kalanlar da destekten yoksun kalma sebebiyle maddi tazminat ve manevi tazminat davası açabilmektedirler.
İş Kazası Davası Nasıl Açılır?
İşçi, iş kazası nedeniyle uğramış olduğu zarara yönelik maddi tazminat davası, manevi tazminat davası açabilmektedir. Ayrıca işçinin iş kazası sebebi ile destekten yoksun kalanlar var ise bu durumda destekten yoksun kalma tazminatı gibi davalar açılabilmektedir.
İş kazası nedeni ile açılacak tazminat davaları, yetkili İş Mahkemelerinde açılır.
İşçinin, iş kazası sebebi ile uğramış olduğu zararları detaylı ve açıklayıcı bir şekilde yazması ve delillerini dosyaya bildirmesi gerekmektedir.
İş kazası sebebiyle açılan tazminat davalarında avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak ilerde hak kaybına uğramamanız ve davanın reddedilmemesi gibi önemli sonuçların doğmaması için avukat tutmak lehinize olacaktır.
DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN 0534 584 05 90 NOLU HATTAN ULAŞABİLİRSİNİZ