Mühür Fekki Suçu

02 April 2020 - Av. Ali Kemal Şengül Tarafından Yazıldı.

MÜHÜR BOZMA SUÇU

Türk Ceza Kanunu’nun Kamu Güvenine Karşı Suçlar bölümünde 203. maddesinde düzenlenmektedir. Mühür, kanun veya yetkili makamı tarafından verilen emir ile bir yerin ya da şeyin olduğu gibi korunması veya değişiklik yapılmaması adına konulmaktadır. Konulan mührün amacına aykırı olarak hareket edilmesi veya mührün kaldırılması halinde mühür bozma suçu işlenmiş olacaktır.

Mühür Bozma Suçunun Özellikleri

  • Mühür bozma suçu ile korunmak istenen hukuki değer, devlet olup devlete karşı güvenin otoritenin korunmasıdır.

  • Ancak kanunen mühürlemeye yetkili olan birim tarafından mühürlenmesi halinde mührü bozma suçu işlenmiş olacaktır. Yetkili olmayan makam tarafından mühür konulması ve mührün kırılması halinde suç işlenmeyecektir.

  • Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararıyla mührü bozma suçunun değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi, mağdurun aynı kişi olması (kurumun aynı olması) halinde suç hakkında zincirleme suç hükümleri uygulanacaktır.

  • Suç ancak kastla işlenebilmektedir. Kişi bilerek ve isteyerek mühür bozma suçu işleyebilecektir, suçun taksirle işlenmesi mümkün değildir. Özgü bir suç olmadığından herkes tarafından işlenebilmektedir.

Mühür Bozma Suçunun Cezası

  • Mühür bozma suçunun cezası 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile cezalandırılacaktır.

  • Adli para cezası hapis cezasının paraya çevrilmesidir. Mühür bozma suçunun yaptırımı ise hapis cezası veya adli para cezasıdır. Bu nedenle yaptırım olarak ya adli para cezası ya da hapis cezası verilecektir.

  • Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (hagb) kararı, 2 yıl veya altında olan cezalarda verilebilmektedir. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi halinde suçu işleyen kimse belli bir denetim süresi içerisinde koşullara uyması gerekmektedir. Koşullara uyduğu takdirde denetim süresi sonunda hüküm hiçbir sonuç doğurmadan sona erecektir. Mühür bozma suçunda hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının verilmesi mümkündür.

  • Ceza ertelenmesi kararı, 2 yıl veya altında olan kararlar adına verilmektedir. 18 yaşını doldurmayan veya 65 yaşını dolduran kişilerde bu süre 3 yıldır. Mühür bozma suçunun yaptırımının sınırı nedeniyle ceza ertelenmesi kararının verilmesi mümkündür.

Mühür Bozma Suçu Etkin Pişmanlık

Suç işleyen kimsenin işlemiş olduğu suç nedeniyle pişmanlık duyması ve suçtan oluşan zararın gidermesi halinde etkin pişmanlık hükümleri uygulanmaktadır. Ancak mühür bozma suçunda etkin pişmanlık hükümleri uygulanmayacaktır. Bu nedenle mühür bozma suçunda etkin pişmanlıktan indirim yapılmayacaktır.

Mühür Bozma Suçunda Şikayet

Mühür bozma suçu, şikayete tabi suçlardan değildir. Bu nedenle mühür bozma suçunda şikayet süreye tabi tutulmamıştır.

Aynı zamana şikayetini geri çektiğini veya şikayetçi olmadığını bildirmesi durumunda yargılama aşamasına herhangi bir etkisi olmayacaktır.

Mühür Bozma Suçunda Uzlaşma

Uzlaşmaya tabi olan suçlarda soruşturma aşamasında savcılık, kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından dosya uzlaşma bürosuna gönderilecektir. Ancak mühür bozma suçu uzlaşmaya tabi bir suç olmadığından uzlaşma prosedürleri uygulanmayacaktır. Tarafların uzlaşmış olması yargılama aşamasına bir etki etmeyecektir.

Mühür Bozma Suçunda Görevli Mahkeme

Mühür bozma suçunun cezasının sınırı nedeniyle görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Dava suçun işlendiği yerde asliye ceza mahkemesinde görülecektir.

Mühür Bozma Suçu Zamanaşımı

Mühür bozma suçunda zamanaşım süresi 8 yıldır. Suçun işlendiği tarihten itibaren dava açılmamış veya dava açılmış olsa dahi 8 yıl içerisinde dava sona ermemiş ise zamanaşım süresinin dolması nedeniyle düşme yönünde karar verilecektir.