Nişanın Bozulması Nedeniyle Manevi Tazminat

02 April 2020 - Av. Ali Kemal Şengül Tarafından Yazıldı.

NİŞANIN BOZULMASI NEDENİYLE MANEVİ TAZMİNAT

Nişanın bozulması halinde manevi tazminat ödenmesi de mümkündür. Hem nişanın bozulması manevi tazminat davasında, hem nişanın bozulması maddi tazminat davasında nişan hediyelerinin iadesi davasından farklı  olarak tarafların kusurlu olup olmadıklarının değerlendirilmesi yapılır.

Türk Medeni Kanunu göre nişanlılardan birinin haklı bir sebep olmadan tek yanlı olarak nişanı bozması veya nişanın bozulmasına kusurlu davranışıyla sebebiyet vermesi halinde diğer nişanlıya  maddi zararlar yanında manevi acılarının giderilmesi hakkını da vermiştir.

Türk Medeni Kanununun121. maddesine göre; 

Nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.

Nişanın Bozulması Nedeniyle Manevi Tazminat Davasında Taraflar Kimlerdir?

Nişanın bozulması maddi tazminat davası yalnızca nişanlılar arasında açılır. Nişanın bozulması nedeniyle maddi tazminat davasında ve hediyelerin iadesi davasında olduğu nişanlıların anne babaları ve hatta anne babası gibi davrananların manevi tazminat talep hakkı yoktur. 

Davalı nişanı haklı bir neden olmadan atan veya kusurlu davranışıyla nişanın bozulmasına neden olan kişidir.

Manevi tazminat isteme hakkı, maddi tazminat isteme hakkının aksine mirasçı tarafından talep edilmediği sürece ölüm halinde mirasçılara  geçmez. 

Nişanın Bozulması Nedeniyle Manevi Tazminat Talep Etme Şartları

1.Nişanı Bozan Tarafın Kusurlu Olmalıdır.

Nişanın bozulması manevi tazminat talep edebilmenin ilk ve en önemli şartı nişanın bozulmasına sebep olan tarafından kusurlu olmasıdır. Bu durumda nişanı haklı bir neden olmadan bozan, davranışlarıyla nişanın bozulması na neden olan nişanlı kusurlu sayılır.

2. Tazminat İsteyen Nişanlı Kusursuz Olmalıdır.

Davacının nişanın atılması nda kusursuz olması gerekir. Eğer davacı nişanın bozulmasında diğer tarafla birlikte kusurlu ile bu durumda manevi tazminat talep edemez. 

3. Kusursuz Nişanlının Kişilik Hakkının Çiğnenmiş Olması Gerekir.

Nişanın bozulması nedeniyle davacı nişanlının kusursuz olmasının yanında kişilik haklarının çiğnenmiş olması gerekir. Örneğin küçük yerleşim birimlerindeki nişanlı erkeğin nişanı bozması halinde önceki nişanlısının evlilik şansının azaldığı ve kişilik haklarının zedelendiği kabul edilmektedir.

Nişanın Bozulması Nedeniyle Manevi Tazminat Davasında Zamanaşımı

Türk Medeni Kanunu'nun 123. maddesine göre; Nişanlılığın sona ermesinden doğan dava hakları, sona ermenin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.

Açılacak manevi tazminat davası nişanın sona ermesinden sonra 1 yıl içinde açılmalıdır. Aksi halde zamanaşımına uğrayacağından manevi tazminat talep edilemez.